BRAVO

Door Karin Elshout -van Gaal

Ik kom de laatste tijd steeds weer artikelen tegen over de BRAVO methode. Daar wilde ik wel eens wat meer over te weten komen dus ik ben gaan Googlen en dat deel ik graag met jullie. Ik kwam van allerlei termen tegen zoals bravo-(leefstijl)factoren, bravo-kompas, bravo-methode, bravo-leefstijlinterventie en bravo-vitaliteit.

BRAVO: Bewegen – Roken – Alcohol – Voeding – Ontspanning. Het een moet je meer doen, het ander minder en voeding heeft dan weer te maken met gezond eten. Zo ver snap de goede intentie. Toch roept het bij mij een aantal vragen op (wellicht omdat ik er te weinig van weet?):

  • Tja, wanneer beweeg je voldoende?
  • Roken is uiteraard totaal not done.
  • Gezonde voeding? Wie weet dat vandaag de dag nog?
  • Met alcohol moet je minderen. Waarbij ik me dan afvraag ten opzichte van…?
  • En ik hoor steeds meer mensen die zeggen dat ze niet weten hoe ze moeten ontspannen.

Ik vraag me af hoe de gemiddelde Nederlander het BRAVO-concept (ja, ik gooi er nog maar eentje in) leest en toepast. Na een tijdje Googlen werd ik nog steeds niet veel wijzer totdat ik de site van Leefstijlkompaz tegenkwam. Daar staat een mooi artikel over BRAVO en het eindigde met:

BRAVO: Bewustwording – Reden – Actie – Volhouden – Onbewust. Daar kan ik me wel in vinden. Als ik kijk vanuit NLP dan passen deze woorden goed. NLP(D), zoals wij dat geven, gaat namelijk grotendeels over bewustwording, motivatie, doen, doelen halen, totdat je hetgeen je wil onbewust bekwaam kunt toepassen. In mijn hoofd komt nu de modellen van de logische niveaus en TOTE voorbij. Bij jullie ook?

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.