Diagnose-recept model

Door Karin Elshout -van Gaal diagnose recept model

Dit is een model waarbij de hulpverlener (coach, counselor, therapeut etc.) de vragen stelt en de hulpvrager (coachee, cliënt)  de antwoorden geeft.  Het is een gesloten gespreksvorm. De hulpverlener luistert naar de hulpvrager, stelt vervolgens de diagnose (‘dit is je probleem’) en levert het recept om het probleem op te lossen, meestal in de vorm van wijze raad/goed advies. In NLP-land noemen we dit: het aanreiken van puzzelstukjes! Met dit model wordt alleen succes geboekt indien men als hulpverlener zeker weet dat alle deskundigheid en kennis in huis is en als  de hulpvrager zonder meer bereid is de boodschap te accepteren of daartoe veroordeeld is. De hulpverlener bepaalt dus in sterke mate de inhoud en het verloop van het gesprek. Vandaar dat men ook wel spreekt over het ‘directieve model’.

Diagnose-recept model

Deze vaak goed bedoelde manier van tips en advies is de meest voorkomende manier van ‘helpen’ in het dagelijks leven. Als je met vrienden bij elkaar zit en aan het kletsen bent krijg je heel vaak puzzelstukjes aangereikt. En ze passen eigenlijk nooit! De puzzelstukjes komen immers voort uit de visie en het referentiekader van de ander waarbij meestal geen of weinig rekening wordt gehouden met jouw de waarden en normen. En als je zegt dat de puzzelstukjes niet passen, krijg je gewoon een nieuwe. En als ze geen van allen passen, ja….dan moet je het zelf maar uitzoeken. Dan ben je eigenwijs :)

Hoe dan wel?

Nou, dat zou je dus kunnen leren tijdens bijvoorbeeld een NLP Practitioner opleiding. Zo’n NLP opleiding heeft een aantal leerdoelen die centraal staan:

  • Het creëren van een goed contact met andere mensen
  • Het optimaliseren van je communicatie
  • Het loslaten van negatieve ervaringen uit het verleden
  • Inzicht krijgen in en het breken van ongewenste gewoontes
  • Inzicht krijgen in denkprocessen en deze constructief gebruiken
  • Haalbare doelen stellen en deze omzetten in actie
  • Versnellen van je persoonlijke groei

 

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier.

 

 

Comments are closed.