En dan ben je toch zelf therapeut!

Door Karin Elshout -van GaalEn dan ben je toch zelf therapeut

Soms vraag ik me af hoe mensen over mij denken of hoe ze mij zien. Als de alwetende therapeut? Ik vraag me dan af wat ik doe, of wat ik uitstraal dat een ander mij als DE therapeut ziet. Mijn vriendinnen niet, die zien me als Karin en snappen dat het gewoon mijn werk is. Ik ben namelijk geen therapeut, ik werk als therapeut. Ik ben Karin!

Ach, het gebeurt wel eens dat ik tegen een kennis loop te ‘mopperen’ over wat irritaties die ik dan heb, over wat Bernard (mijn man) of Tim (onze zoon) in mijn ogen niet goed hebben gedaan of wat ze zouden moeten doen. Net zoals iedereen dat denk ik wel eens doet. Laatst vertelde ik tegen iemand dat mijn mannen altijd hun zooi laten slingeren en dat ik het laat liggen tot ik er niet meer tegen kan en het dan vervolgens toch weer zelf ga opruimen. Toen kreeg ik te horen: “ja en dan ben je toch therapeut en dan kun je het zelf ook niet he”.

Of die keer dat ik vertelde dat ik in een dip zat en zwolg in zelfmedelijden. Toen kreeg ik ook een soort gelijke opmerking: “ja, voor een ander weet je het altijd zo goed”. Eh, nee. Een ander kan ik handvatten aanreiken mezelf niet :)

Ik ben gewoon moeder. Een  moeder die graag zorgt ook al is dit totaal niet meer nodig bij een volwassen zoon, ook al is het therapeutisch en pedagogisch totaal onverantwoord.  En ja, ik kan mezelf niet therapieën en zit soms midden in een vette dip. En stiekem moet ik er ook wel om lachen. Ik vertel vaak dat ik net een gewoon mens ben en dat ik er zelfs op lijk.

En dan ben je toch zelf therapeut!

Toch snap ik het wel hoor. Ik loop nou eenmaal vaak met mijn kennis te strooien en vertel graag en enthousiast over mijn werk. Dat zal vast mijn ego zijn. En ik luister liever dan dat ik mezelf laat zien (da’s typisch een ‘peuten-trekje’ is mij verteld, daar kan ik me altijd achter verschuilen :-P ).  Dus ja, ik kom wellicht als de alwetende therapeut over. Ik zou het graag anders willen. Hoe? Dat ga ik nog leren.

Ik ben bezig met een opleiding tot systemisch coach en heb alle opleidingsdagen nog zitten janken en dat vind ik heerlijk. Ontdekken welke dynamieken en patronen er in mijn systeem horen en hoe ik er los van kan komen ,of niet. En bij iedere NLP training leer ik zelf ook weer zo veel. Love it! Groeien, ontwikkelen, leren. Het duurt een leven lang.

Comments are closed.