Heb jij een allergie?

Door Karin Elshout -van Gaal

Ongeveer 25 % van de Nederlandse bevolking heeft  last van een allergie. Een allergie is een reactie van het het immuunsysteem op stoffen allergieprotocol NLPvan buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren.

De stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijten, huisdieren en voedsel. De meeste allergenen bestaan uit eiwitten die gewoon in de natuur voorkomen.

Nadat deze stoffen het lichaam zijn binnengekomen (via de neus, de mond en/of de huid) kunnen ze, bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, allergische klachten veroorzaken. Afhankelijk van de manier waarop men er mee in aanraking komt, kunnen allergenen onderverdeeld worden in zes categorieën:

 • Inhalatieallergenen (bijv. graspollen, onkruidpollen of huisstofmijten),
 • Voedingsmiddelen (bijv. koemelk, kippenei of pinda’s)
 • Insectengif (bijv. wespen- en bijensteken)
 • Geneesmiddelen (bijv. antibiotica)
 • Contactallergenen (bijv. nikkel in horlogebandjes en oorbellen)
 • Beroepsallergenen (bijv. kappers en bakkers)

Heb jij een allergie?

Mensen met een allergie reageren vaak ook extra sterk op niet-allergene prikkels, het neusslijmvlies raakt namelijk eerder geïrriteerd dan bij mensen die niet allergisch zijn. Zij hebben vaak ook last van:

 • tabaksrook, parfum, bakluchten
 • toevoegingen aan voedingsmiddelen
 • mist, koude lucht

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontwikkelen van een allergie. Van een aantal factoren zoals erfelijkheid, hygiëne en leefstijl is bekend dat ze in meer of mindere mate effect hebben op het ontstaan van een allergie. Toch is er vooral nog heel veel niet bekend over dit onderwerp.

Behandeling allergie

In de reguliere geneeskunde heeft men een aantal behandelmethodieken en gaat men alleen uit van de lichamelijke oorzaak van de allergie. Men kan kiezen voor:

 • Vermijding van het allergeen
 • Medicatie: antihistaminica en corticosteroïden (tabletten, neussprays en oogdruppels)
 • Desensibilisatie: immunotherapie. Als het allergeen gedurende langere tijd wordt toegediend, kan het immuunsysteem gewend raken aan deze stof totdat men er niet meer op reageert  (tabletten, druppels onder de tong en injecties)

Tegenwoordig zijn er ook andere alternatieven om  (enkelvoudige)  allergieën te behandelen. Ik zal er een uitlichten waarvan ik heb gezien en gemerkt dat hij werkzaam is:

NLP Protocol bij allergie

In de jaren tachtig ontmoette Robert Dilts een aantal virologen en immunologen o.a. Dr Michael Levi samen. In zijn visie, is een allergie een “fobie van het immuunsysteem. Dilts ontwikkelde toen het allergie-format.  Na verloop van tijd bleek dat de benadering van Robert Dilts erg effectief was. Er werden duizenden positieve recensies en een aantal wetenschappelijke dubbelblinde studies met positieve resultaten gerapporteerd. Ook in de behandeling van voedselallergieën is de NLP techniek effectief.

Kom in contact met de wijsheid van je lichaam.

Als een allergie ontstaan is na de geboorte, als reactie van het lichaam op een onderliggend patroon, dan moet het ook te veranderen zijn.
Het is net als met een nare emotie die in verband wordt gebracht met een bepaalde situatie. De betekenisverlening aan een situatie bepaalt het gevoel. Dat gevoel is los te koppelen en te en te neutraliseren. Met verschillende NLP technieken is gedrag te veranderen. Allergie als gedrag dus ook.

NLP allergie-protocol in Breda

Paul Liekens kwam op vrijdag 27 juni naar Kaber in Breda. Hij hielp de deelnemer om zelf de oorzaak en oorsprong van de allergische reactie te vinden, om vervolgens een methode aan te reiken om de oorzaak te her-programmeren.

 

 

Comments are closed.