Hoe zit het met orthorexia?

Door Karin Elshout -van Gaal 

Ik hoor steeds meer mensen praten over voeding en dat vind ik goed. Bewust zijn van wat je eet ipv alles gedachteloos naar binnenwerken is altijd goed toch?

Nou, nee dus. Er is een steeds groter wordende groep mensen (evenveel mannen als vrouwen) obsessief bezig met voeding: alleen maar puur en gezond willen eten. Puur en gezond is niks mee zou je zeggen. Maar deze groep mensen beperken zich extreem in wat ze eten, ze eten vaak (niet altijd!) minder als gemiddeld en lopen een groot risico op een tekort aan essentiële voedingssstoffen. Bovendien wijst onderzoek uit dat ze minder aandacht hebben voor externe prikkels en het hun gedrag laat een cognitieve starheid zijn: inflexibiliteit.

– Mensen die lijden aan orthorexia willen hun lichaam met niets anders vullen dan met voeding die puur is en hebben last van enorme schuldgevoelens als zij (per ongeluk) iets hebben binnen gekregen van wat ‘niet mag’. Ze praten in termen van puur of gif en vinden het onbegrijpelijk dat anderen dit ‘giftig’ voedsel tot zich nemen en doen erg hun best om anderen te overtuigen tot het eten van pure voeding, of van hetgeen wat zij gezond vinden (meestal gaat het over conserveermiddelen, suiker en andere toegevoegde stoffen).

– De manier van eten leidt tot een dwang die haast niet te beheersen is en lijkt op een obsessief-compulsieve stoornis doordat de onderlaag ook uit angst en controle bestaat.

– Mensen die orthorectisch eten vinden deze manier van eten kalmerend en ontstressend en het zou zelfs leiden tot gevoelens van spiritualiteit en sereniteit.

Volgens mij kun je orthorexia het best plaatsen op het kruispunt van anorexia en een obsessief-compulsieve stoornis.

De perfectionist, die bezorgt is over zijn/haar gewicht en een minder goede relatie heeft met familie en/of vrienden loopt het grootste risico om orthorexia te ontwikkelen. Evenals bij anorexia en boulimia speelt een slechte hechting ook een rol.

Orthorexia staat niet in DSM en de grens tussen  gewoon gezond eten en deze stoornis lijkt dun te zijn….

Terwijl ik dit schrijf vraag ik mezelf natuurlijk af hoe ik in elkaar steek. Ik eet namelijk het liefst puur en biologisch. Toch maak ik me geen zorgen. Ik hoef geen etiketten te lezen. Ga toevoegingen wel uit de weg maar ik voel je totaal niet schuldig als ik heerlijk heb gesnoept 😀. Ik merk dat mijn lichaam goed reageert op puur en biologisch voedsel én ik hou me nog steeds aan de 80-20 regel.

Boven alles vind ik ‘genieten’ het allerbelangrijkst!

Comments are closed.