NLP als kennis of NLP integreren in je ZIJN

Door Karin Elshout -van Gaal

NLP enkel als kennis vind ik persoonlijk hetzelfde als iemand die communicatieleer gestudeerd heeft en zelf iedere dag ruzie heeft. Er zijn mensen die alle modellen en technieken -of dat nou NLP of therapeutisch is-  kunnen benoemen en toepassen maar het zichzelf niet eigen hebben gemaakt. In mijn ogen heb je dan eigenlijk niks geleerd. Want wat heb je aan kennis als je het in jezelf, in je diepste ZIJN, niet geïntegreerd hebt? NLP leven

NLP als kennis of NLP integreren in je ZIJN

Ik griezel wanneer ik denk aan therapeuten die op de automatische piloot hun vragenlijstje afwerken en vervolgens met een standaard behandelprotocol op de proppen komen. Het type Dr. Rossi, hmmm…..nou nou…tjongejonge…Zonder enige verbinding, zonder rapport een zgn. psychologisch gesprek voeren. Het is blijkbaar mogelijk om psychologische vragen (de META en MILTON vragen uit het NLP) te stellen zonder dat je deze ook aan jezelf gesteld hebt. En de cliënten? Die huppen van de ene naar de andere therapeut omdat zij zich niet begrepen en/of niet gehoord voelen. Ik denk dat dit klopt!

Als iemand in je gezin met een NLP opleiding bezig is komt het in het begin vaak wat gekunsteld over. Men is aan het oefenen. Dit roept nogal eens weerstand op :) en ik spreek uit ervaring. Toen Bernard net begonnen was met NLP werd ik er gek van! Ik vond zijn manier van observeren, van analyseren, van concluderen, van vragen stellen niet leuk. NOT LIKE! Pas toen NLP  ‘a way of life’ werd voor hem klopte alles weer. Hij was echt. In NLP termen noemen we dit ook wel congruent. Hetzelfde proces vond plaats toen ik met mijn opleiding tot psychosociaal therapeut bezig was. De oefenfase was niet leuk voor man en kind :) Ik had immers alleen de kennis uit boeken ter beschikking. Pas toen de stof door alle lagen van mijn ZIJN was gegaan, toen ik alles geïntegreerd had in mezelf, werd ik congruent.

Bij onze NLP opleidingen ligt de nadruk op NLP integreren in je ZIJN. Wij reiken ook de kennis uit, maar maar de nadruk ligt op ieders persoonlijk proces. Sommige opleidingen vinden een schriftelijk examen belangrijk. Wij vinden dat je moet laten zien dat je NLP kunt toepassen en boven alles, dat je het jezelf eigen hebt gemaakt.

Leven vanuit je hart en wie je werkelijk bent, leven vanuit je ware ik.

 

 

Comments are closed.