Plannen of go with the flow

Door Karin (Elshout) van Gaal

De mensen om mij heen denken wellicht dat ik enkel leef vanuit een ‘go with the flow’ visie. Dat doe ik ook graag en toch wil ik ook leren plannen. Ieder jaar, in de laatste dagen van het jaar maak ik de balans op. Ik kijk terug op het afgelopen jaar en bedenk wat ik het komend jaar wil bereiken. Nu dus ook. Ik heb een bewogen jaar achter de rug en heb veel aan mijn NLP-skills gehad. Dan bedoel ik vooral:

  • Zingeving; wat zou de ‘grote’ bedoeling zijn van hetgeen ik meemaak? Hierbij ga ik ervan uit dat het Universum het beste wil voor mij en het grotere geheel.
  • Missie; wat wil bereiken? Wat wil ik brengen?
  • Doelen; hoe kan ik mijn missie leven?

Hierbij dank aan mijn gezin. Mijn aanstaande ex-echtgenoot (jee, hoe omschrijf ik hem?) heeft mij in beweging gezet, hij doorzag het grotere geheel al veel eerder dan ik. Mijn zoon motiveert me en stimuleert me, hij houdt me een spiegel voor. En dank aan mezelf. Aan het deel in mij dat kon blijven Zien, voorbij oordeel én kon doorgaan in het hier en nu. Doorgaan in het hier en nu kan volgens mij alleen als je NLP werkelijk geïntegreerd hebt. Als een soort van diep weten dat alles okay is. Kijk, herkaderen/positief denken/omdenken of affirmaties zijn perfect om staande te blijven, om te relativeren en om je brein te focussen op wat je wél wil. Zou je echter de pijn of het verdriet niet aangaan en je gaat er vluchtig langs dan krijg je hetzelfde thema weer voor je kiezen. Althans dat geloof ik. Door NLP en mijn systemische (therapeutische) achtergrond heb ik geleerd om oordeelloos te zijn t.a.v. bijvoorbeeld mijn verlies van vertrouwen in de toekomst. Door de pijn te durven voelen werd de duisternis vanzelf wat zonniger en de zwaarte wat lichter. Er ontstond een kalmte en er kwam ruimte.

Die ruimte gun ik iedereen.

Plannen

Dit gezegd hebbend zit ik nu achter mijn laptop met mijn Passion Planner naast me en nee, ik krijg geen aandelen, ik vind het gewoon perfect passen bij mijn NLP visie. Dus wat ga ik volgend jaar doen?

  • Mijn missie: ik ga iets van belang neerzetten in de wereld. Mijn waarden spelen hierbij een grote rol (spiritualiteit, ontwikkeling, echtheid, voldoening en vrijheid) logisch want dat maakt dat ik er al mee begonnen ben.
  • Mijn doel: een boek schrijven. Daar ben ik al mee gestart! Natuurlijk heb ik nog meer doelen die mijn missie ondersteunen maar die hou ik nog even voor mezelf :)

Go with the flow

Oh, da’s een lastige. Dat kan ik heel goed en geeft me een onbezorgd gevoel maar het leidt niet tot actie! Ik heb dus besloten om mijn Passion Planner echt te gebruiken. Korte -en lange termijn planning. Iedere maand reflecteren waar ik sta en en hoever ik ben. Mijn grootste uitdaging zit in het stellen van realistische doelen. Dat ze SMART zijn, waarbij ik reëel moet zijn t.a.v. mijn gezondheid. Daar valt nog veel in te leren. Mijn Passion planner van 2017 is echt een lachertje. Als ik terug kijk dan was de planning eigenlijk bedoeld voor iemand die full-time aan de gang is :) Afijn, ik ga er nu echt voor zitten en leer van het afgelopen jaar. Ik heb het ‘go with the flow’ herkaderd naar het leven nemen zoals het komt én mezelf houden aan mijn planning.

Hoeveel ruimte neem jij eigenlijk in? Doe jij wat je werkelijk wilt? Weet jij je missie en leef je die? Kun je iets met zingeving? Heb jij überhaupt je belangrijkste waarden al ontdekt?  Dat zijn immers je drijfveren! 

 

 

 

 

 

Comments are closed.