Pokémon Go

Door Karin Elshout -van Gaal pokemons

Wanneer ik op een doordeweekse dag door het mooie stadspark Valkenberg in Breda wandel dan zie ik hele hordes met mensen lopen die ernstig naar hun mobieltje turen. Pubers, begin 20-ers, maar ook moeders met kinderen en vrouwen van mijn leeftijd!

Inmiddels weet ik wat ze aan het doen zijn. Ze zijn bezig met het spel Pokémon Go. Dat is een variant op het spel uit de jaren 90.

Pokémon Go

Wat ik ervan begrepen heb: het doel van Pokémon Go is om de straat op te gaan en wilde Pokémons te vangen. Dit doe je door de Pokéballs (met je mobiele telefoon) naar de Pokémon te gooien. De Pokémon die verschijnt is afhankelijk van jouw level, de locatie en het moment op de dag. Bij PokéStops kun je voorwerpen verzamelen, terwijl Gyms plekken zijn om tegen Pokémons te vechten. Momenteel kun je alleen nog wilde Pokémons vangen en tegen Pokémons bij Gyms vechten, in een later stadium zal het ook mogelijk zijn om Pokémons met andere spelers te ruilen. Ik ben benieuwd.

Natuurlijk heb ik ook een account aangemaakt en de app gedownload. Ik wil het wel eens meemaken. En ja, het is best een grappig spel. Ik denk dat ik begrijp waarom zoveel mensen het spelen. Dat zal ten eerste komen vanwege de nostalgie. De 20-ers (en wellicht ook 30-ers) van deze tijd speelden toen massaal het Pokémonspel met kaarten of op de Nintendo DS en kunnen weer terug naar het plezier van toen, uiteraard in een modern jasje. En ik denk dat het ook gespeeld wordt omdat men erbij wil horen, meedoen met de hype. Voor mij geldt het laatste. Ik ben dol op nieuwe dingen en wil altijd graag weten waar men het nu de hele dag over heeft. Het enige wat ik ermee doe is Pokémons vangen, en eieren uitbroeden. Verder heb ik me er nog niet in verdiept. Ik merk dat ik er een soort van hebberig van wordt. Ik wil ze ALLEMAAL hebben :) LOL. Ik vind het ook grappig dat niemand raar opkijkt wanneer ik, als vrouw van 48, met mijn mobieltje in mijn hand bij een Pokéstop sta. Ik wordt door jan en alleman aangesproken en de sfeer is er leuk. Volgens mij is het ook een goed spel om de jeugd (oeps, dat klinkt echt oud) achter de iPad en de TV vandaan te krijgen. Ik zie in ieder geval veel jongens en meiden samen fietsen. Ja, met een telefoontje in hun hand. Ik weet het, dat is niet veilig….maar ze deden het eerder ook al…

Hype

Definitie: een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.

Ontstaan: Wij mensen zijn graag op de hoogte van de nieuwste nieuwtjes of producten. Het liefst als eerste, zodat we interessant overkomen. Daarnaast wil iedereen ergens bij horen. Wij mensen houden van het ervaren van een groepsgevoel. We zijn nou eenmaal ‘kuddedieren’.

Biologie: Ons brein maakt Dopamine aan op het moment wanneer we iets nieuws, spannends en uitdagends ervaren. Wanneer we dus uiteindelijk die ene, spectaculaire Pokémon vangen die haast niemand heeft, brengt ons brein ons in een euforische stemming en dat is een fijn gevoel, daar willen we meer van. Dus het gevoel van ergens bij horen en dat heerlijke euforische gevoel maakt dat wij mensen er vaak heel veel voor over hebben om in het bezit te komen van een Pokémon en verklaart waarom ik mensen ook door weer en wind op Pokémonjacht zie gaan.

NLP

Ik zie meteen mogelijkheden voor een NLP oefening. Want NLP leert immers dat je op ieder moment van de dag de stemming kan kiezen die jij wil. Nou, ik zou zeggen: “anker bij mij die euforische stemming maar hoor, heerlijk”.

Comments are closed.