Tonaliteit in communicatie

Door Karin Elshout -van Gaal

De geloofwaardigheid van wat we communiceren wordt bepaald door: woorden (7%), tonaliteit (38%) en fysiologie (55%). Om geloofwaardig over te komen is het van belang dat onze tonaliteit (entonaliteit NLP fysiologie) aansluit bij de woorden die we uitspreken. Dit noemen we ‘congruent’ zijn.

  • Moet ik dat nu doen?
  • Moet ik dat nu doen?
  • Moet ik dat nu doen?
  • Moet ik dat nu doen?
  • Moet ik dat nu doen?

De meest opvallende elementen in stemgebruik:

Volume: hard-fluisteren

Tempo: snel-traag

Toonhoogte: bas-sopraan

Timbre: kwaliteit, vanwaar resonerend

Cadans: onderbrekingen of groepen van woorden

Pauzes: veel of geen / lang of kort

Ritme: eentonig of meertonig

Helderheid: zuiver of mat

Markeringen: klemtonen of benadrukken

Ademhaling: accent op in -en uitademen.

Ik vind het altijd heel leuk om op een terrasje een conversatie van een tafeltje verderop te volgen zonder te horen waar het over gaat. Ik vang de klanken op, hoor de tonaliteit en (in combinatie met de fysiologie: lichaamsbewegingen/houding) voel de sfeer tussen de converserende mensen. terrasje in breda

Ben jij je bewust van jouw tonaliteit?

Ik inmiddels wel. Tijdens mijn NLP opleiding heb ik veel feedback gekregen van mijn medecursisten. Ik heb blijkbaar een aparte stem (mensen herkennen mij vaak ook aan mijn stem) en ik praat(te) snel. Voor veel mensen te snel. Dit blijft een aandachtspuntje voor mij :)

 

Comments are closed.