Wat is NLP en wat kun je ermee

Door Karin Elshout -van Gaal

Onlangs kwam ik een oude bekende tegen. Hij vroeg me hoe het met de zaak gaat, wat doen jullie ook al weer? “Wij hebben een NLP instituut vertelde ik trots”. Er volgde een stilte….”eh wat is NLP precies? Nou dat is een Wat is NLP en wat kun je ermeecommunicatie methodiek gericht op persoonlijke ontwikkeling” zeg ik en zie een paar vragende ogen. Hoe leg ik dat nou uit? Ik probeer het nog een keer. “In de jaren 70 waren er een aantal mensen die hebben uitgezocht waarom de ene mens wel succes heeft en het de andere niet lukt. Ze kwamen erachter dat het te maken heeft met hoe wij de wereld waarnemen, via onze zintuigen, en welke gedachtenfilters we daarop loslaten”. De ander knikt me bemoedigend toe en geeft daarmee aan dat ik voorál door mag gaan met mijn uitleg. Ik begin het al wat warm te krijgen en bedenk dat het toch echt voor schut is dat ik niet uitgelegd kan krijgen wat NLP is terwijl ik er dagelijks mee bezig ben en ik het diep van binnen natuurlijk best weet. Ik krijg het niet opgelepeld naar mijn bewuste geest. “NLP maakt onbewuste denkprocessen bewust zodat je jezelf beter leert kennen” zeg ik.  Waarop de ander vraagt wat dat dan met communicatie te maken heeft? “Je communiceert toch ook de hele dag met jezelf via je gedachtes”? Ondertussen krijg ik het nu echt warm. Ik zie ons trainingslokaal met alle NLP schema’s en zo aan de muur en bedenk wat er allemaal in mijn eigen Practitioner map stond. Jeetje, ik heb zelfs examen gedaan in NLP tijdens de communicatieleer module van mijn opleiding. “als je echt geïnteresseerd bent kom dan een keer naar onze informatie avond want Bernard kan het je veel beter uitleggen, hij is tenslotte NLP trainer”, zeg ik verontschuldigend….

Wat is NLP en wat kun je ermee

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP is een empirische wetenschap  die zijn oorsprong vond in de USA, waar twee wetenschappers Richard Bandler en John Grinder  in de zeventiger jaren  bestudeerd hebben waarom bepaalde mensen zo succesvol zijn. Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn en praktisch inzetbaar. Het is een communicatie- en verandermethodiek.

NLP is te vergelijken met een gereedschapskist vol hulpstukken op gebied van gedragsverandering en communicatie. NLP houdt zich vooral ook bezig met de structuur van de menselijke waarneming. Iedereen functioneert vanuit zijn eigen unieke wereldmodel, hetgeen aangeeft hoe de persoon denkt dat de wereld in elkaar zit. Elke persoon gebruikt bij zijn waarneming meerdere filters. Alle gebeurtenissen van buitenaf worden via deze filters geïnterpreteerd, en krijgen op deze manier hun betekenis. De werkelijkheid op zich bestaat dus niet. Een interessante vraag is natuurlijk: zijn de filters die iemand in gebruik heeft altijd even functioneel? (NLP gaat namelijk uit van WWW: Wat Werkt Wel)  NLP biedt meerdere technieken om een functionele verandering van dit filtersysteem te bewerkstelligen.

Met NLP ben je in staat om op korte termijn het beste in jezelf en anderen te ontdekken.

Je krijgt inzicht in hoe jij doet, wat je doet en je leert je deze patronen ook herkennen bij anderen. Hierdoor wordt effectievere communicatie mogelijk.

Mensen die NLP in hun leven hebben geïntegreerd, ervaren een groter vermogen in:

  • prioriteiten stellen
  • een sfeer van vertrouwen en betrokkenheid kunnen creëren
  • doelgericht met anderen werken en of omgaan
  • observeren van non-verbaal gedrag en inzicht krijgen in de ander
  • beter oplossen van conflicten (zowel in zichzelf als met anderen);
  • leven in plaats van overleven

Wil je meer weten? Kom dan naar onze gratis informatieavond want eerlijk is eerlijk, Bernard kan het echt beter uitleggen :)

Comments are closed.